
Kun je net als wij niet wachten op dé enige echte assistentendag?
Bekijk hier het programma!
Ontvangst en bezoek Standby Expo
Opening van de dag
Anke van Luijt, Trainer/Consultant Onbewuste Beeldvorming, Maniera
De invloed van mondgezondheid op de algehele gezondheid
Cardioloog Janneke Wittekoek en tandarts Didi Wittekoek delen hun visie op de cruciale link tussen mondgezondheid en de algehele gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat aandoeningen zoals gingivitis het risico op hartproblemen en andere ziekten verhogen. Tijdens deze lezing bespreken ze praktische tips voor een geïntegreerde zorgaanpak en patiënteducatie, gericht op het verbeteren van de gezondheid van iedereen.
Janneke Wittekoek & Didi Wittekoek, Cardioloog, gezondheidswetenschapper & tandarts
Wat te doen met deze mondafwijking?
Mond- en kaakafwijkingen komen niet vaak voor en de verscheidenheid is groot. Toch word je in de tandheelkundige praktijk met enige regelmaat geconfronteerd met een patiënt met een aandoeningen in of rond de mond. Vaak komt de patiënt vanwege die afwijking maar het is niet ongebruikelijk dat een mondafwijking wordt ontdekt tijdens het reguliere tandheelkundige onderzoek. Soms geeft het klinische aspect duidelijkheid over de aard van de afwijking maar dat is meestal niet het geval. Wat dan te doen: moet je er iets mee, boek en/of collega raadplegen, aanzien en afwachten, controleren (wanneer patiënt terugzien), verwijzen en naar wie? Tijdens de presentatie worden enkele veel voorkomende en iets minder vaak voorkomende mondafwijkingen besproken.
Na het volgen van deze lezing heb je geleerd dat:
- Elke mondafwijking verdient aandacht
- Sommige afwijkingen met enige regelmaat voorkomen
- Meestal er geen (vermoedelijke) diagnose is
- Slechts enkele mondafwijkingen klinisch te herkennen zijn
- Controle of afwachten meestal geen oplossing biedt
- Laagdrempelig verwijzen bij geen diagnose of bevestiging van de vermoedelijke klinische diagnose
Prof. dr. Jan de Visscher, MKA-chirurg en hoofdhals-oncoloog
Technologische ontwikkelingen & AI – wat wordt jouw rol in de toekomst?
De afgelopen jaren zijn er door technologische ontwikkelingen binnen de tandheelkunde al veel dingen veranderd, zoals de komst van bijvoorbeeld mondscanners, digitale röntgenbeelden en Artifical Intelligence. Door de komst van onder andere AI en Big Data zullen veel dingen gaan veranderen in de toekomst. Zo wordt het bijvoorbeeld veel makkelijker een scan te maken van binnen en buiten de mond en een volledig 3d hoofd van een patiënt te creëren en kan een groot deel van de communicatie met onze patiënten volledig digitaal door een computer overgenomen worden. Dus hoe bereid je je hierop voor? Welke technologische ontwikkelingen zijn voor jou van belang? En welke rol kun jij hierin aannemen zodat je ‘futureproof’ blijft?
Tijdens deze lezing:
- Gaan we in op de technologische ontwikkelingen
- Leer je welke rol jij als assistente hierin krijgt
Jasper Thoolen, Tandarts en mede-praktijkhouder Lassus Tandartsen
Hoe kun jij de motivatie van de patiënt vergroten?
Patiënten motiveren om goed voor hun eigen mond te zorgen. Dat lijkt heel simpel, maar veel mondzorgverleners voelen dagelijks frustratie als hun adviezen door patiënten niet worden opgevolgd. Denk maar aan die puber in je stoel die het niet voor elkaar krijgt om beter te poetsen. Of aan die ene patiënt die steeds terugkomt met ontstoken tandvlees bij haar brug omdat ze vergeet dagelijks te ragen. Terwijl je opnieuw je adviezen herhaalt, weet je eigenlijk al dat je deze patiënten de volgende keer met exact dezelfde problemen ziet.
Hoe krijg je jouw patiënten zo ver dat ze de adviezen opvolgen en hun gedrag veranderen? En dan niet voor een week of 2, maar voor langere termijn. Dat ze begrijpen dat ze het niet ‘voor de tandarts’ doen, maar voor zichzelf. Díe snaar wil je raken.
Deze lezing geeft je inzicht en handvatten om de motivatie van de patiënt te vergroten en hun gedrag te veranderen. Intrinsieke motivatie is een belangrijke voorspeller van toekomstig (lange termijn) gedrag en staat daarom centraal.
Afsluitend theater: ‘Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is’
Aan de slag met THEALEREN! Tijdens het afsluitende theater gaan we aan de slag met de kleuren ROOD, BLAUW, GROEN en GEEL. De kleuren vertegenwoordigen een stijl van communiceren en geven inzicht in waarom we de ander begrijpen, maar soms ook niet begrijpen. De tandarts die heel direct is? Of je collega die van alles in overzichtjes zet? Door herkenbare en levendige scènes krijg je inzicht in en waardering voor de kwaliteiten van ieders kleurtje.
Corrie & Madeleine Broks, Acteer en Trainingsbureau Corrie Broks en co
Afsluiting van de dag
Anke van Luijt, Trainer/Consultant Onbewuste Beeldvorming, Maniera
Einde programma